Cu siguranță credeți că meseria de barman este una extraordinar de ușoară. Până nu demult asta credeam și eu, însă când am aflat de fapt în ce constă acest job, m-am contrazis total.


Faptul ca am ”colindat” Clujul, în materie de locluri, a însemnat și înseamnă în continuare o schimbare majoră de perspectivă. Acest colindat, dacă vreți să-i spunem așa, te îmbie să cauți locuri unde să mergi și, de asemenea, să te simți confortabil.
Nu eram familiarizată cu băuturile și diversele denumiri, cu tot ceea ce includeau acestea. În sprijin mi-au venit barmanii, căci despre asta este vorba în acest articol, despre barmani și ceea ce implică această meserie. Băuturile pe care aceștia ți le recomandă sunt în funcție de cum te simți și de ceea ce îți place să consumi, în funcție de gust. Așa am primit un Italian Gipsy, un drink pe bază de Aperol și Prosecco, absolut senzațional. Felul în care am fost tratată și servită nu a făcut altceva decât să mă facă să-mi doresc să mă reîntorc în acel loc.

Barmanii sunt într-o petrecere continuă?
Bun, să revenim la subiect!

Cu siguranță credeți că a fi barman înseamnă să arunci în pahar două, trei ingrediente și gata băutura. Ei bine treaba nu stă chiar așa. Este important să cunoști proporțiile și distilatele cu ajutorul cărora poți creea diferite drink-uri. Iar pentru asta unii barmani sunt și mixologi, care știu întotdeauna să te surprindă prin diversele combinații. Acesta este un aspect. Un al doilea lucru foarte important este că, barmanii, nu trăiesc într-o petrecere continuă. În filme, uneori aşa pare. Însă barmanii sunt de fapt ca nişte părinţi la o petrecere de copii. Trebuie să rămână tot timpul atenţi, vigilenţi şi să pară că se distrează laolaltă cu musafirii în timp ce fac pe gazdele pentru o gaşcă foarte gălăgioasă şi haotică. Iar când copii sunt în pat, părinţii, dar şi barmanii, trebuie să facă curat după musafiri.


De asemenea ei pot fi și niște psihologi foarte buni. Sunt întotdeauna gata să-ți asculte neliniștile și dacă le permiți sa-ți dea și un sfat, cu toate acestea ei nu intră în viața ta personal mai mult decât le dai tu voie.

So….be nice to your bartender!

Photo by rawpixel.com from Pexels

                                 Ioana Hotea                                          

Facebook Comments