Probabil că majoritatea dintre cei care citesc acest articol fac parte din domeniul HoReCa. Dacă da, atunci cu siguranță îl știți pe Sergiu Biriș. Deși are full time job pentru Bacardi Legacy Cocktail Competition 2019, Sergiu, și-a eliberat puțin agenda și am stat de vorbă despre competiție, cocktail-ul său și nu în ultimul rând despre domeniul ospitalității, cel cu care ne întâlnim zilnic.

Credit foto: Andreea Popa

Ce faci în momentul de față și unde te putem vedea?

Bacardi Legacy 2019 îmi ocupă tot timpul și-mi dedic toata energia pentru asta.
O direcție este proiectul La colțu’ barului. Am o caravană și merg în marile orașe ale României, unde sunt în formare comunități de barmani.
La aceste întâlniri focusul este pe domeniul ospitalității. Mai exact ce înseamnă ospitaliatea în baruri. Breasla își propusese demult să facă un turneu național, iar aceasta calificare m-a facut să dau drumul acestui proiect.

Ce te-a făcut să participi la competiție?

Consider că, competițiile de bartending reprezintă oglinda fidelă a ceea ce ești tu ca și barman profesionist în acel moment dat. Sper ca prin participarea mea să ofer un exemplu și colegilor mei mai tineri și să trag un semnal de alarmă asupra importanței participării la competiții.

Ce presupune de fapt această competiție?

Bacardi Legacy Cocktail Competition este considerată în lumea bartendingului internațional, una dintre cele mai prestigioase competiții care implică zeci de mii de barmani din lume. De asemenea ideea principală a concursului este de a creea o băutură ușor de reprodus peste tot în lume; un cocktail cu potențial de a deveni “de legendă”.

“The Good Heart”…ce te-a făcut să alegi acest nume pentru drink?


Pregătisem băutura, dar nu aveam un nume, iar într-o noapte mi-a intrat un news letter de la Gary Regan, a cărui titlu era: The good heart” și citind articolul, acesta se referea la un film cu același nume în care un proprietar de cârciumă ia sub aripa sa un homeless tânăr si il face barman. Am început să mă documetez asupra etimologiei a acestei asocieri de cuvinte și am constat că în toate limbile lumii termenul de ”good heart” are exact aceeași însemnătate (inimă bună). De aici mi-a venit și un motto pe care l-am distribuit băuturii mele: ” – : “Whatever we do with The Good Heart , only great things will happen!”
În prepararea acestei băuturi am cerut ajutorul și opinia colegiilor, iar asta pentru a șlefuii ceea ce aveam deja în minte ca și rețetă, ajutor care mi-a fost de mare folos în al face un cocktail câștigător. Nu am nici cea mai mică rezervă de a cere un sfat, de a mă consulta cu colegii din breaslă.

Pentru că Sergiu a dat naștere unui cocktail cu inimă bună, am considerat că el este omul potrivit la momentul potrivit pentru a ne povesti despre ospitalitate în momentul de față.

Credit foto: Lucian Mândru


Unde crezi că s-a plafonat domeniul ospitalității și care sunt așteptările tale?


Ospitaliatea este reversibilă. Primesti ceea ce oferi!
Osptalitate pentru mine înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât bun simț, 7 ani de acasă, gânduri pozitive și sănătoase, onestitate, un zâmbet larg și o inimă bună si mai presus de toate RESPECT ( în toate sensurile ).
În jurul acestor principii se învârte ospitalitatea. Pentru a fi ospitalier nu trebuie să te abați de la aceste principii, ci să le dezvolți. Pentru mine partea tehnică este egal calitate. Nu mă deranjează că-mi servești o bere, dar fă-o cu un vibe pozitiv, fă-o cu drag.
Principiul după care mă ghidez este un motto: „We don´t serve drinks, we serve people!” Angus Winchester.
Domeniul ospitalității nu s-a plafonat , așteptările sunt din ce în ce mai mari , ceea ce este firesc. Un lucru este cert, acela că ospitaliatea nu ar trebui să aibă limite. Ospitalitatea nu este măsurabilă, nu are preț, nu are culoare.

Ce este secretul cocktailului The Good Heart?


Este un cockatil de savurat, nu de băut!!! Acesta este un aspect foarte important și se adresează tuturor persoanelor !
Se asociază cu preparate culinare, dar este și un excelent social drink. Ca și construcție este mătăsos și corpolent. Are arome distincte, dar complexe, insa deloc complicat de inteles. In construcția lui am încercat să fie foarte ușor de reprodus, oriunde în lume, atât ca ingrediente cât și ca tehnică de preparare. Am gândit această rețetă nu doar pentru a fi reprodusă în baruri, ci și pentru a se putea reproduce acasă. Accesibilitatea ingredientelor fiind facilă. Singurul element mai “complicat” ar fi uleiul de măsline infuzat cu cafea măcinată, care totodata este foarte simplu de reprodus conform rețetei, oriunde și de către oricine.
Secretul repoducerii constă în respectarea cu exactitate a cantităților, a ingredietelor a calității tipului de gheață și bineînțeles tehnica de preparare. Totodată în crearea rețetei am avut în vedere și cost controlul produsului final.


Care sunt barurile din Cluj unde putem savura acest cocktail?

Sunt câteva, mai exact: Form Café, Touluse, Charlie, Londoner Pub si probabil în curând Casa TIFF.
Nu am insistat să am băutura în meniul tuturor barurilor din Cluj si din Romania . Am ales aceste locații ca rețeta să fie reporodusă cu exactitate. Aceste baruri au și deviza de bistro. Băutura mergând foarte bine cu mâncarea. Iar de asemenea, oamenii care frecventează aceste baruri au un anumit nivel de cultură de consum.

Sergiu Biriș va reprzenta România la semifinala de la Moscova, alături de alți doi colegi din România: Marian Moisi și Andreea Brașoveanu. „După aceste semifinale, 16 dintre concurenți se vor reîntâlni la Amsterdam pentru marea finală Bacardi Legacy Cocktail Competition 2019. Câștigătorul va fi numit cu un contract global ambassador Bacardi Legacy, iar de acolo porțile se deschid, de fapt cred că de acolo nici numai există porți!” a mai adăugat Sergiu.

Rețeta o puteți găsi pe Facebook: https://www.facebook.com/TheGoodHeartLegacyCocktail/

De asemenea pentru mai multe înformații urmăriți paginile de Facebook și Instagram: https://www.instagram.com/thegoodheartlegacy/

                                       Ioana Hotea

Facebook Comments